34/ Dnešná situácia vo svete – Ukrajinská protiofenzíva

Celý čas čítania tohto textu, majme na pamäti, že v dnešnej dobe sa vyhráva vojna v informačnom priestore, a nie na bojovom poli. Dôvody tvrdenia som spísal vo svojom minulom článku: „Žijeme vo virtuálnej realite? Epocha bohov.“ Ak myšlienku pochopíme, ľahšie uvidíme aj to, čo sa stalo, a čo sa ešte môže stať pri dlho ospevovanej ukrajinskej protiofenzíve.

Už minimálne rok sa Ukrajinci chystajú, a pripravujú na ofenzívu proti okupačným vojskám, proti rašistom, proti mordoru, proti orkom a tak ďalej. Úmyselne zvýrazňujem kľúčové slová ukrajinskej propagandy, ktorá dehumanizuje iného človeka a vytvára v mysli jedinca alibi k nekompromisnému zaobchádzaniu s druhým človekom. Nepriamo takto odblokujú v populácii ľudský blok k zabitiu. Propaganda smrti je v informačnom priestore Ukrajiny od počiatku konfliktu, a je veľmi silná. Goebbels sa nemýlil vo svojom výroku: „Dajte mi do rúk médiá a z národa urobím stádo svíň.“

Nie je na taktike, na spôsobe manipulácie nič zložité, nič sofistikované, len využíva určité ľudské vlastnosti, možnosti a podtrhuje fašistickú povahu ukrajinského riadenia, pretože presne tak isto, spoliehaním sa na rovnaké ľudské vlastnosti, síce s inými možnosťami, riadili fašisti skrz goebbelsovu propagandu nemecký národ v minulom storočí.

 

SÚPERI V KONFLIKTE

 

Nie je v ukrajinských silách, ak by aj celý svoj národ dostali do informačnej bubliny plnej zlosti a hnevu, aby dokázali vyhrať boj nad Ruskom. Nielen kvôli porovnaniu síl, ale hlavne kvôli minulosti a prežitej skúsenosti. Rusi sa neraz ocitli tvárou v tvár pomätených ľudí obalamutených fašistickou propagandou, a preto ich obyvateľstvo je automaticky pripravené klásť tvrdý odpor voči neprávosti. Ukrajinci sa snažia získať späť oblasti, v ktorých sa nachádza cez osemdesiat percent etnických Rusov. Už len z tohto jediného dôvodu je akákoľvek protiofenzíva odsúdená na neúspech, a to nerátam fakt, že súperíte s oveľa väčšou mocnosťou.

Súperí však v tomto konflikte Ukrajina proti Rusku? Respektíve Rusko proti Ukrajine? Aký zmysel by mal tento susedský konflikt príbuzných? Viac surovín pre Rusov? Viac surovín pre Ukrajinu?

Akékoľvek ľudské súperenie je od počiatku stvorenia poznačené túžbou zmocnenia sa cudzích zdrojov k vlastnému blahobytu, k vlastnému prospechu. Rusko má sto päťdesiat miliónov obyvateľov na obrovské územie plné nerastných surovín. Ukrajina má štyridsať miliónov obyvateľov na pomerne veľké územie bohaté na suroviny. Prečo by mal vzniknúť tento krvavý konflikt?

Iba žeby proti Rusom nestáli Ukrajinci, ale celý kolektívny západ so svojou pyramídovou ekonomikou, koloniálnym modelom, nafúknutou bublinou s neustále zväčšujúcim sa dlhom. Veru, v konflikte ide o všetko, pretože zadlžený západ má poslednú možnosť dostať sa k surovinám celého sveta, do myslí celého sveta, do informačnej databázy celého sveta. Ak sa mu to nepodarí dôvera praskne, dolár spadne a následná hyperinflácia spretrhá všetky staré vazalské väzby podrobených štátov, a naopak naštartuje dôveru k novým, už teraz vytváraným modelom (BRICS).

V priamom prenose sledujeme záverečný súboj korporácií proti ľudstvu. Otrokárov proti ľuďom.

 

KĽÚČOVÉ FAKTORY V KONFLIKTE

 

Svetový konflikt má dva hlavné fronty. Ruský a Čínsky. Tieto dve krajiny sú dnes kľúčové pre vytvorenie dostatočného odporu voči korporáciám a k naštartovaniu nových ekonomických modelov stabilizujúcich náš svet. Hypoteticky akonáhle by padla jedna zo spomínaných krajín, konflikt bude mať veľmi pravdepodobného víťaza – korporácie. Kým Rusko a Čína má stabilné vlády, ich vzájomná spolupráca neustále vytvára nové mechanizmy ekonomických modelov budúcnosti založených na decentralizácii, multipolarite.

Západ sa snaží túto spoluprácu spretrhať, a buď v jednej, alebo v druhej krajine vymeniť vládu. Kým v Číne buble vnútorný konflikt poháňaný Taiwanskou krízou, Rusi čelia vraždeniu svojho obyvateľstva na Ukrajinskom území s priamym zapojením všetkých západných štátov.

Korporácie si uvedomujú, že Rusov sa nedá vojensky poraziť, dá sa ich však vnútorne rozvrátiť dostatočne veľkou vyvolanou nespokojnosťou v národe, preto robia všetko preto, aby obyvateľstvo nastrašili, zdeprimovali, aby sa samé podvolilo a padlo na kolená.

 

ZAČIATOK UKRAJINSKEJ PROTIOFENZÍVY

 

Terorizovanie obyvateľstva, šírenie strachu, bezdôvodné zabíjanie ľudí môžeme sledovať od začiatku konfliktu, a nielen toho svetového, ale aj od novodobej fázy na Ukrajine, od začiatku Majdanu.

Začiatok ukrajinskej protiofenzívy nebol iný, malá skupinka ukrajinských vojsk, premenovaná na ruských osloboditeľov, zaútočila na Belgorodskú oblasť a dostala sa do tretej dediny od hraníc. Behom pár hodín boli potlačení a zlikvidovaní, avšak stihli pár ľudí zraniť a jedného zabiť. Začalo sa ostreľovanie celej Belgorodskej oblasti z územia Ukrajiny. Bezvýznamne sa ničil civilný majetok a zabíjali sa ľudia, avšak s jasným cieľom odviesť pozornosť od pripravovanej štartovacej pozície v záporožskej oblasti. Bolo zaujímavé sledovať, ako niektoré hlasy z vnútra Ruska volali po preskupení vojsk a posilnení práve Belgorodskej oblasti. Navádzal sa mylný obraz, že Ukrajinci by boli schopní priamo pochodovať na Ruské územie.

Z druhej strany, boli zaujímavé informačné hry vidieť už pri Bitke o Bachmut, v ktorej sa preslávil Jevgenij Prigožin svojou osobnou účasťou a statočnosťou. Veľmi často skrz videá kritizoval Ruské velenie pre nedostatočné zásobovanie svojej armády nábojmi a technickým vybavením, dokonca to v jeden deň tak prehnal, že nad mŕtvolami svojich vojakov nadával hlavnému veliteľovi vojsk Šojguovi. To už vtedy nevydržal ani Kadyrov a opäť cez SOCIÁLNU sieť reagoval na Prigožina. Nenápadné zdôvodnenie dal Prigožin hneď na nasledujúci deň, keď v jednom videu nenápadne povedal parafrázujem: „Nechajte nás hrať svoje hry“.

Samozrejme čo sa mihne v informačnom poli okamžite sledujú spravodajcovia súperiacej strany, a presne tento vnútorný konflikt im dával nádej na zlomenie frontu, preto Ukrajina neustále posielala svoje jednotky do vojensky bezvýznamného Bachmutu a snažila sa ho brániť do konca s nádejou, že už-už Rusom dôjdu prostriedky, dôjdu nervy. Nedošli. Ukrajinci utrpeli obrovské straty bez významu. Po obsadení Bachmutu sa zacelil front a ukrajinský neúspech sa musel rýchlo prekryť. Ukrajinci začali natáčať propagandistické videá, v ktorých muži so zbraňami demonštrovali, že o začiatku ofenzívy sa nebude hovoriť a Rusi sa ani nenazdajú, a ofenzíva sa začne. Videá mohli sledovať vďaka hackerom ľudia na Kryme, ale aj v Donecku a Luhansku. Známa taktika, šírenie strachu.

4.6.2023 Ukrajinci začali útočiť na záporožský front. Začali s protiofenzívou.

5.6.2023 Ukrajinci otvorili všetky stavidlá hrádze na hornom toku Kachovskej priehrady.

6.6.2023 Došlo ku kolapsu Kachovskej priehrady.

Veľmi nebezpečný eskalačný krok, vytvorenie ekologickej katastrofy s vážnymi následkami v budúcnosti.

 

ZVYŠOVANIE STÁVOK

 

Prebiehajúci konflikt nám ukazuje svoju významnosť, nadnárodnosť, globálnu povahu, práve s neustále zvyšujúcimi eskalačnými krokmi súperiacich strán. Zreteľne môžeme vidieť eskaláciu cez bodové likvidovanie zahraničných rozhodovacích centier, likvidovanie najvyššej generality, likvidovanie najmodernejšej protivzdušnej obrany s najmodernejšími hypersonickými raketami, až po úmyselné vytváranie ekologických katastrof na ukrajinskom území. Neustále sa napätie stupňuje a konfrontácia sa eskaluje. Stávky sa zvyšujú, a už sa zdá, že sa čaká len na all in.

 

DNES JE ISTÉ, ŽE ZÁPAD PRIAMO VOJENSKY NEVYHRÁ

 

Počas písania tohto článku sa udiala doteraz nevídaná udalosť, tak významná. Prigožin vytiahol so svojim vojskom na Moskvu. Aby sme pochopili dobrodružstvo, treba sa pokúsiť predstaviť si celú vtedajšiu situáciu. Osobne by som udalosť opísal vo vojnovom konflikte ako prebratie iniciatívy.

Zlomová situácia nastala pár týždňov od spustenia ukrajinskej protiofenzívy, ktorá si vyžiadala obrovské množstvo strát na strane Ukrajiny, ktorá mimochodom nezaznamenala žiadny výrazný úspech na bojovom poli. Práve naopak, protiofenzíva sa dá nazvať ako podcenenie nepriateľa – dá sa nazvať chybou. Prigožinovo ťaženie nastalo presne v čase preskupovania ukrajinských jednotiek po obdržaní obrovských strát, čo stavalo Ukrajincov pred nezávidenia hodné rozhodnutie, využiť príležitosť a nepripravení zaútočiť, alebo počkať ako sa situácia vyvinie a zmeškať vhodný moment na útok. Rýchlo a veľmi správne im poradili Briti. "Britská rozviedka odporúča Kyjevu, aby nezačínal druhú fázu protiofenzívy, ale aby sa sústredil na informačnú a psychologickú prácu v kontexte situácie okolo PMC Wagner a na rozkolísanie situácie vo vnútri Ruska." Hypoteticky, ak by Ukrajina skočila na udičku a zaútočila by bezhlavo a bez prípravy, utrpela by definitívnu vojnovú porážku, pretože obrana Rusov, aj napriek udalostiam, bola pripravená na celom fronte.

Ale ťaženie na Moskvu nebola len vojenská pasca, bola to aj výhra nad vnútorným nepriateľom a prebratie iniciatívy na bojisku, pretože súper teraz neudáva tempo, ale musí reagovať na novovzniknutú situáciu Wagnerových vojsk v Bielorusku. Osobne si myslím, že išlo o naplánovanú operáciu, o ktorej vedela len veľmi malá skupina ľudí vrátane Prigožina, Putina, vedenia FSB a možno pár ďalších. Ani vojaci Ruskej federácie, ani spiace bunky vo Wagnerovej armáde o udalosti vopred nevedeli a len plnili rozkazy. Táto utajenosť v konečnom dôsledku spôsobila, že jedna jednotka protivzdušnej obrany Wagnerových vojsk zostrelila veľmi vzácne lietadlo na palube so špecialistami, a dokonca jeden vojak, spiaci agent Moskvy, bol zabitý pri pokuse o atentát na Prigožina. Každopádne akcia svoj účel splnila, utvrdila moc v Rusku, odhalila nové podvratné živly, ktoré sa hneď pridávali na stranu prevratu, vyčerpala potenciál uskutočniť nový pokus o prevrat, na ktorý sa tak spoliehajú západné štáty, a koniec koncov presunula svojho útočného koňa na šachovnici do Bieloruska. Takže Rusi behom jedného mesiaca ukázali západu, že odolajú aj na vojnovom poli, a aj v hlbokom tyle v rámci svojej spoločnosti. Západ, korporácie sa dnes nemôžu spoliehať ani na prevrat, ani na výhru na bojisku.

 

ČO MÔŽEME OČAKÁVAŤ?

 

Z jednej strany, ruskej, predpokladám, že behom leta sa bude útočný potenciál západu likvidovať ekonomickými nástrojmi, hodnota dolára klesne, spokojnosť obyvateľstva západu prudko klesne. Z druhej strany, ukrajinskej, zo strany korporácií, sa obávam, že ostali len tie najhoršie možnosti provokácií. Treba neustále myslieť na to, že korporáciám nejde o ľudí, ani o jedného. Ich jediným riešením problémov na Zemi, je depopulácia, a tak sa aj správajú vo všetkých sférach, všetkých rovinách svojho vplyvu.

Vyhodenie Kachovskej priehrady napovedá ďalšiu fázu ukrajinskej protiofenzívy. Ak bude leto horúce a teplé v tejto oblasti. Po lete sa predpokladá rozšírenie útočného frontu zhruba o 200km. A nielen to. Postupným vysušovaním vznikajú v oblasti rozsiahle močiare plné komárov. Ruská rozviedka už varovala, že súper plánuje pomocou komárov rozširovať maláriu v oblasti vojenskej operácie. Je tu potenciál mnohých úmrtí pomocou rozšírenia smrteľných chorôb, nielen na jednej, ale aj na druhej strane. Komáre si nevyberajú, ale korporáciám je to predsa úplne jedno. Oni straty potrebujú, čím viac tým lepšie. S rovnakou logikou sa vytvára možnosť útoku na záporožskú jadrovú elektráreň, čo môže spôsobiť katastrofu európskeho významu, ak dôjde k explózii reaktorov zamorí sa obrovská oblasť v smere práve fúkajúceho vetra.

Očakávam preto veľmi turbulentné leto, rozhodujúce, šokujúce, plné nenávistnej propagandy, propagandy smrti. Ekonomika západu totiž nadchádzajúcu zimu neutiahne, keď tak s obrovskou nevoľou svojich občanov. Čas hrá v neprospech korporácií, a preto sa Rusi nikam neponáhľajú.

Nezodpovedanou otázkou pre mňa je, či sa v dohľadnej dobe rozhorí čínsky front.

 

ZÁVER

 

Treba sa spamätať, už zajtra môže byť neskoro, treba sa oslobodiť od deštrukčnej propagandy, deštrukčných ľudí, ktorí síce krásne frázovito hovoria, ale za ktorými je vidieť len smrť a plač. Spoznáte ich ľahko, podľa peňazí, podľa podpory korporácií, podľa skutkov.

Hodnota peňazí klesne, riadenie skrz peniaze klesne. Už čoskoro sa stane hlavným artiklom zdravý rozum. Trénujme sa, premýšľajme, diskutujme, reagujme na seba, učme sa riadiť, aby sme neboli riadení ľuďmi, ktorí chcú, ktorí si prajú našu smrť.

Západ v týchto dňoch videl na vlastné oči svoju bezvýchodiskovú situáciu. Očakávania na prevrat stroskotali behom dvadsať štyri hodín. Rusi zvládli svoju životnú skúšku, svoj životný manéver. Ľudská spoločnosť ostala pevná a nezlomila sa. Na bojovom poli takto zomknutý ľud nedokáže nikto poraziť, lebo už spoločnosť vie, kto je ich nepriateľ a akú fašistickú povahu má ich nepriateľ, akú povahu majú západné korporácie. Historická skúsenosť ruského ľudu s fašizmom nedovolí nikomu uhnúť z cesty.

Avšak pred prvými finančnými záchvevmi je veľká pravdepodobnosť obrovských provokácií a zvalenia katastrof na súpera, informačné bojisko bude tým posledným, ktoré rozhodne o finálnom výsledku. Bude to posledné kopnutie umierajúceho koňa – bude to propaganda smrti.

 

Juraj Tušš